An automated robot leading a business meeting

Trends

Omarm de automatisering: die robots zijn zo slecht nog niet

Reading time:  5 Minutes

Als machines de druk wegnemen, kunnen er nieuwe mogelijkheden ontstaan voor de mens, schrijft technologiejournalist James Day

 

De algemene consensus lijkt te zijn dat de robots zijn gekomen om … ons werk over te nemen. In een uitgebreid rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling(1) werd de impact van automatisering op de arbeidsmarkt geanalyseerd en er wordt gesuggereerd dat er een grote kans bestaat dat 14 procent van alle functies die door mensen worden bekleed door machines worden vervangen.

Het onderzoek van 32 landen concludeert dat 10% van die banen zal verdwijnen in de VS en 32% van de functies zal worden getransformeerd en er wordt een aanzienlijke omscholing van werknemers vereist.

Voordat we beginnen met het verkondigen van doemscenario’s van massawerkloosheid en het einde van de arbeidsmarkt zoals wij die kennen: het is niet noodzakelijk allemaal slecht nieuws. Technologie heeft de neiging om meer banen te creëren dan dat deze werkgelegenheid vernietigt en automatisering, indien goed geregeld, zou werknemers kunnen bevrijden. We onderzoeken hier de trend en de implicaties ervan.

Wat bedoelen we met automatisering van de werkplekken?

Kort gezegd verwijst dit naar kunstmatige intelligentie (AI) en geavanceerde robotica die taken uitvoeren die vroeger door mensen werden uitgevoerd.

De huidige voorbeelden zijn self-service incheckbalies en ePassport-gates op luchthavens of autoproductielijnen zoals de superefficiënte Sunderland-fabriek van Nissan in het Verenigd Koninkrijk(2), waar robots en mensen al jarenlang in harmonie samenwerken.

Analisten beweren dat we op de vooravond staan van een veel grotere revolutie, waarbij het soort diep nadenken dat wordt getoond door Watson van IBM of samenwerkingsinspanningen van machines zoals Baxter van Rethink Robotics de efficiëntie van productie maximaliseren en de kosten van de productielijn verlagen.

Wat is de impact van automatisering?

Volgens een rapport van de Bank of England(3), die het VK als voorbeeld heeft genomen, is het productiviteitsniveau het laagste sinds de 18e eeuw, waardoor robotica-experts pleiten voor investeringen in automatisering om de efficiëntie te verbeteren.

Door de toenemende automatisering kunnen bedrijfstakken zoals de productie en de gezondheidszorg sneller en langer werken. Stelt u zich voor dat u om 17:00 uur een menselijk personeelsteam naar huis stuurt en overschakelt naar een machine om 24 uur per dag te kunnen werken en zo de productie van de productielijn te verdubbelen of de wachttijden voor ziekenhuizen te verminderen en bedden vrij te maken.

Een andere drijvende kracht voor automatisering is het potentieel om economieën te versterken door het productiewerk dat eerder in het buitenland werd uitbesteed terug te halen in het eigen land, iets dat bedrijven zoals Adidas(4) al hebben omarmd.

Als het gaat om landen die een robotinvasie verwelkomen(5), staan Zuid-Korea, Duitsland en Singapore bovenaan de lijst. China loopt net zo ver achter als het VK(6), waar er een overvloed aan goedkopere menselijke arbeid is, hoewel het tij aan het keren is.

Het huidige wereldgemiddelde is 74 robots voor elke 10.000 menselijke werknemers, volgens de International Federation of Robotics (IFR). Ter vergelijking, Zuid-Korea heeft er 631 en het VK 71.

Autonome intelligentie is echter waar het echt interessant wordt. Hiermee bedoelen we machines zoals zelfsturende voertuigen die zelf beslissingen nemen. Neem de automatische piloot in een vliegtuig, plaats iets wat erop lijkt in een vrachtwagen en geef de bediening uit handen om de hele nacht te reizen en goederen sneller af te leveren(7).

Een cirkeldiagram dat mensen en robots weergeeft

Automatisering zal de behoefte aan menselijke werknemers niet volledig wegnemen

 

Is automatisering een goede of een slechte zaak?

Volgens het McKinsey Global Institute kan ongeveer de helft van de taken die mensen uitvoeren met de huidige technologie worden geautomatiseerd, maar belangrijk is dat slechts vijf procent volledig kan worden geautomatiseerd(8).

Het idee is om mét machines te werken, niet tegen hen, om vooruit te komen in de wereld en het is iets dat we in de loop van de geschiedenis hebben gedaan. Bijvoorbeeld maaidorsers in de landbouw of software en spreadsheets die de stress uit berekeningen wegnemen.

Analisten bij McKinsey geloven dat nieuwe technologie voor nieuwe werkgelegenheden zorgt waarbij mensen die nieuwe technologie moeten gebruiken. In een New Renaissance Hotspots-rapport van het Chinese technologiebedrijf Huawei, in samenwerking met het Institute of Art and Ideas en de futuristen van Kjaer Global, wordt voorspeld dat automatisering tegen het einde van 2030 1,47 miljoen nieuwe banen in Europa zou kunnen creëren(9).

Hoe kan automatisering werknemers bevrijden?

Ongeveer 70 procent van de bedrijfsleiders gelooft dat AI het potentieel heeft om mensen in staat te stellen zich te concentreren op zinvoller werk, met toegenomen vrije tijd, volgens de Bot.Me-enquête van PwC(10).

In hun Workforce of the Future-rapport(11) wordt ook gesteld dat sommige optimisten geloven dat AI een wereld zou kunnen creëren waarin onze vaardigheden worden versterkt, aangezien machines ons helpen gegevens te verwerken, analyseren en evalueren, waardoor tijd wordt vrijgemaakt voor denken op hoog niveau, creativiteit en besluitvorming.

Op een ander niveau betekent het gebruik van machines bij manuele arbeid minder zwaar tillen en minder blessures, medische kosten en verlofuren als gevolg. Robots zoals SAM de metselaar(12) zouden zelfs een woningcrisis kunnen verlichten door bakstenen zes keer sneller te leggen. Er zijn uiteraard nog steeds bouwers nodig om de stenen te laden.

Moeten we ook denken aan de machines? Nee, echt waar. Onder de nieuwe banen die in het rapport van Huawei worden voorspeld, vinden we voorvechters van rechten om een eerlijke behandeling van robots te garanderen.

Welke vaardigheden tellen in de toekomst mee?

Massale re-integratie in plaats van massawerkloosheid is misschien wel de grootste uitdaging als we de 14 procent van de banen die verdwijnen door automatisering willen compenseren. Afhankelijk van uw karakter kan dit spannende nieuwe kansen bieden om van carrière te wisselen of uw carrière voort te zetten.

Jonge mensen die toetreden tot de arbeidsmarkt moeten ook uitzoeken wat ze moeten doen en dit kan betekenen dat ze in de loop van hun leven meerdere keren moeten omscholen. Een rapport over de digitale toekomst van werk van McKinsey(13) suggereert dat continu leren cruciaal zal zijn.

Het klinkt nogal vaag, maar McKinsey stelt dat "de vaardigheden die nodig zijn om met informatie om te gaan" u zullen helpen u sneller aan nieuwe rollen aan te passen. STEM-vakken (wetenschap, technologie, engineering en wiskunde) kunnen ook van vitaal belang zijn als we naast machines gaan werken, met name ingenieurs die nodig zijn om deze te ontwikkelen en te onderhouden.

Er zal naar verwachting ook vraag zijn naar creatieve vaardigheden, goede communicatie en emotionele intelligentie. "De meest succesvolle datawetenschappers zijn degenen die een verhaal kunnen vertellen en degenen die er op een nieuwe manier creatief naar kunnen kijken. De geautomatiseerde aanpak vervangt die creativiteit niet", zegt Martin Duffy, Director of Analytics bij PwC Ireland.

"De wereld verandert, de complexiteit in de maatschappij en de bedrijfsgroei veranderen de toekomst van de werkgelegenheid en vaardigheden", voegt Anne Lise Kjaer van Kjaer Global toe. "Evoluerende technologieën, met name robotica en AI, stimuleren de automatisering van steeds traditionelere banen en herschrijven de regels van onderwijs en vaardigheden.

"Daartoe zullen zowel individuen als organisaties zich een groeimindset eigen moeten maken en de vaardigheden creativiteit, flexibiliteit en levenslang leren moeten koesteren, waardoor we niet alleen veerkrachtig zullen zijn, maar ook zullen gedijen in een veranderende wereld."

 


James Day is een technologiejournalist die in Groot-Brittannië woont

Bronnen:

(1) https://read.oecd-ilibrary.org/employment/automation-skills-use-and-training_2e2f4eea-en#page1

(2) https://www.cnet.com/uk/pictures/nissan-uk-plant-robots-humans-pictures/

(3) https://www.thetimes.co.uk/article/productivity-at-weakest-level-since-18th-century-w08hsm6v6

(4) https://www.economist.com/news/business/21714394-making-trainers-robots-and-3d-printers-adidass-high-tech-factory-brings-production-back

(5) http://www.cityam.com/284497/these-countries-most-prepared-rise-robots-and-approaching

(6) https://www.electronicsweekly.com/news/business/uk-lags-world-robots-2018-02/

(7) https://www.wired.com/story/what-does-teslas-truck-mean-for-truckers/

(8) https://www.mckinsey.com/featured-insights/future-of-organizations-and-work/the-digital-future-of-work-what-will-automation-change

(9) http://www.bqlive.co.uk/creative-media/2018/04/25/news/uks-creative-and-tech-cities-of-tomorrow-revealed-31959/

(10) https://www.pwc.com/us/en/press-releases/2017/report-on-global-impact-and-adoption-of-ai.html

(11) https://www.pwc.com/gx/en/services/people-organisation/workforce-of-the-future/workforce-of-the-future-the-competing-forces-shaping-2030-pwc.pdf

(12) https://www.digitaltrends.com/cool-tech/sam-bricklaying-robot-6x-faster-than-you-can/

(13) https://www.mckinsey.com/featured-insights/future-of-organizations-and-work/the-digital-future-of-work-what-skills-will-be-needed